Minimaliseer! Week 1: De Keuze

Minimaliseer: Week 1: DE KEUZE

Door Harufa

Week 1: JOUW KEUZE

Op een dag was onze oven stuk. Best wel balen voor een kookfanaat als ik. Ik werd er gespannen van. Ik MOEST en ZOU die dag nog een nieuwe oven bestellen. Ik ging digitaal shoppen. In 30 minuten had ik wel 15 verschillende websites bezocht. OEF!! Hoeveel ovens kunnen er zijn? Wilde ik er één mét stoomfunctie, wilde ik de mogelijkheid twee taarten in één keer te bakken, wilde ik een oven met digitale toetsen of druktoetsen….

Op een gegeven moment heb ik de PAUZE-knop gedrukt. Weet je wat? Die ovens rennen niet weg, ik maak gewoon een paar dagen even helemaal niets dat met een oven te maken heeft. Ik laat heel even de RUIMTE. Ik wilde niet in blinde paniek een oven kopen van bijna 1000 euro. Het moest wel een bewust proces zijn. Ik was trots op mezelf dat ik mijzelf de vrijheid gaf even niet te hoeven KOPEN.

Dat is wel eens anders geweest. Toen ik samen met Djilani lange werkdagen maakte voor ons bedrijf en gerust in een week 80 uren werk aantikte, hebben we een paar grote dingen heel snel gekocht: ons huis, onze auto en inboedel van de zaak. Alsof het iets was wat moest worden afgevinkt van onze lijst.

Kijk, consumptie is op zich geen enkel probleem. Maar dwangmatige consumptie wel. Het gevoel dat je perse iedere week een nieuw setje kleren, schoenen, dvd’s moet hebben. Of dat je perse als eerste een nieuwe I-Phone moet hebben (terwijl die vorige nog goed was) of….je snapt mijn punt. Bij veel mensen zorgt het ervoor dat ze op de POF leven, te groot leven en op termijn zelfs schulden maken. Voor de cijfermensen onder ons. Volgens het CBS hadden Nederlandse huishoudens in 2004 516 miljard euro aan schulden. In 2015 lag dit bedrag op 742 miljard euro.

Terug naar het minimaliseren: Je wilt meer uit je leven halen. Je wilt legendarisch worden. Naast het meewerken van de natuur, kan dat alleen wanneer jij je tijd en ruimte vult met dingen die GROEI, ONTWIKKELING bevorderen. Zeg eerlijk, zorgen die 2 auto’s, die 5 fietsen, die 6 tv’s en computers én volle garage voor een goede voedingsbodem? HUMMM…

Maar alles begint uiteindelijk met de KEUZE. Mijn oma zei altijd: ‘Het is piesen of van de pot af’ (maar dan met een lekker plat Twents accent). Had mijn oma gelijk? Is het echt zó gemakkelijk? Je zegt gewoon ‘JA’ of ‘NEE’ en daarmee is alles klaar. Filosofisch, theoretisch klopt het als een bus. Maar…

Nope, zo werkt het niet helemaal. Binnen de psychologie noemen ze dat de ‘duale modellen voor informatieverwerking’. Vaak geloven we dat we zo standvastig zijn dat wij met volle bewustzijn een keuze maken, volledig op onze ratio. Wat we vaak vergeten is dat er ook nog een gigantisch grijs gebied bestaat tussen een ‘Ja’ en een ‘Nee’. Automatische, onbewuste processen en emoties die ervoor zorgen dat een weliswaar ogenschijnlijk gemakkelijke keuze, tóch een hele ‘tough one’ wordt.

Laten we ons nu concentreren op hoe je ervoor kan zorgen dat je een duurzame keuze WEL kan maken? En met duurzaam bedoelen wij dan niet dat je helemaal niet meer zult twijfelen in het proces (dat is gewoon menselijk). We bedoelen dat je een keuze maakt met je volle aandacht en heldere intenties. Dit doe je dus niet als je even in de bus of auto zit naar of van je werk. Of vlak voor het avondeten terwijl de kinderen jengelen om de heerlijk ruikende pasta die op het vuur staat. Fair enough?

Wij geloven ook niet per se in rijtjes die je vertellen hoe je van A naar B komt. In die zin geloven we niet in ABRACADABRA. Wat we wel kunnen doen is onze/mijn ervaring met je delen.

Dit is hoe ik het heb gedaan:

  • Alle mogelijke keuzen opschrijven op een vel papier. Ik merkte dat het niet hielp als ik het gewoon in mijn hoofd deed. Per vel schreef ik op wat een alternatief was (bijv. ik wil minder troep of ik wil niets weggooien). Dit duurde eigenlijk niet veel langer dan 30 minuten.
  • Per vel met 1 alternatief trok ik een dikke vette verticale lijn. En zette een PLUS aan de linkerkant en een MIN aan de rechterkant. De alom bekende voor- en nadelen lijst. Het klinkt corny, maar het hielp me echt om mijn gedachten en gevoelens rondom iedere keuze op een rij te zetten. Als je merkt dat je helemaal los kunt gaan, kun je jezelf beperken door er maximaal 5 neer te zetten.
  • Nu pakte ik een stift (met een mooi kleurtje…niet heel relevant, maar het kan het wel een stuk vrolijker maken) en omcirkelde ik het belangrijkste voordeel en belangrijkste nadeel.
  • Nu werd het tijd voor het echte werk! Ik legde de twee vellen naast elkaar en bekeek welk voordeel het zwaarst woog voor mij en maakte hier nog een paar cirkeltjes om (zodat het echt opviel) en dat deed ik ook met het nadeel. En wat kwam eruit?

KEUZE MET GROOTSTE VOORDEEL =Ik wilde opruimen, omdat ik dacht dat het me in de fysieke en mentale zin meer ruimte zou geven om bezig te zijn met dat wat voor mij het belangrijkste is: mijn eigen behoeften (bijv. tekenen, koken, fotografie en schilderen) én mijn gezin.

KEUZE MET GROOTSTE NADEEL = Ik wilde niet opruimen, omdat ik het er doodsbenauwd van kreeg om dingen met sentimentele waarde of dingen waarvan ik dacht ‘dat komt later zeker nog goed van pas’ weg te moeten doen.

Uit ervaringen die ik met andere mensen heb uitgewisseld kwam het volgende naar voren:  Misschien geldt het ook voor jou, probeer het maar!

  1. De keuze met het grootste voordeel is de keuze die je eigenlijk diep van binnen zou willen maken.
  2. De keuze met het grootste nadeel is de keuze waar je het eigenlijk van in je broek doet. Een beetje het idee van ‘wie minder wil hebben, moet pijn hebben’.

Na lang wikken en wegen, maakte ik de engste keuze met het grootste voordeel…JAAAAHH, ik ga opruimen. Voel je absoluut niet bezwaard als je dit proces dus vaker moet doen om tot een echte keuze te komen. Praat er desnoods met iemand over. Een goed gesprek met een partner, een familielid, een goede vriend kan je soms helpen. Contact met ons opnemen mag natuurlijk ook altijd.

En zodra jij er klaar voor bent, ga je naar WEEK 2: Jouw legende (link: Week 2: JOUW LEGENDE)

 

Week 3: DE VRAAG

Week 4: DE DOOS

Week 5: HET SPEL

 

Foto© Roxana Labagnara

LinkedIn
YouTube