Vechtershart

Door Djilani

Nee, dit gaat niet over die TV-serie waar je Waldemar Torenstra de sterren van de hemel ziet kickboksen. Dit gaat over het echte leven. Over wat jij zou doen als er één, twee, drie of meer uit de kluit gewassen bullenbakken jou treiteren, plagen, kortom het leven zuur maken.

In theorie zet je ze op hun plaats, loop jij als de held van het witte doek weg en volgt de aftiteling. De realiteit is helaas weerbarstiger.

Ze zijn met z’n tweetjes. Hebben vermoedelijk te diep in het glaasje gekeken en iets te veel poffertjes met poedersuiker gegeten, of poedersuiker gesnoven – als je begrijpt wat ik bedoel? Daar bovenop komt dat ze je op de knieën proberen te krijgen door te dreigen met een steek- en vuurwapen. Wat doe je?

In mijn hoofd zong Bob Marley dertig minuten lang…. “Get up, stand up: stand up for your rights. Get up, stand up: don’t give up the fight!”

Een gevecht is het zeker geweest. En dat terwijl er geen stoten, steken of schoten aan te pas zijn gekomen. Het was een spiritueel gevecht, een mentale strijd, het begin van een oorlog. Precies zoals Tszun Zu in ‘de Kunst van oorlogsvoering’ heeft omschreven: “[…]  oorlog is de weg naar voortbestaan of ondergang. Oorlog vereist diepgaande studie. Terughoudendheid is geboden, opdat men niet ten strijde trekt zonder na te denken (Liddel Hart & Griffith, 2010: p.91)[1]”.

Als bij een Western Shoot out hebben wij daar op het dorpsplein (in dit geval een voetbalveldje in de Rivierenbuurt) elkaar in de ogen gekeken.  In afwachting van wie de eerste MOVE zou maken. Het liep af met een sisser. Zij dropen af. De nacht in. Eigenlijk was het ochtend. Een herfstachtige vrijdagochtend rond de klokken van zes om precies te zijn. Maar het voelde als een lange nacht. Mijn cliënt, mijn hombre, keek mij aan en ik hem. Onze ogen vielen op de bokshandschoenen die vandaag onberoerd waren gebleven en zouden blijven. We hadden niet gevochten, we hadden niet getraind. Maar we voelden beide dat wij hier sterker én in ieder geval met een sterk verhaal uit zouden komen.

 

[1] Liddel Hart, B.H. & Griffith, S. (2010). De kunst van het oorlogvoeren. Nederlandstalige editie van ‘The Art of War. Librero uitgevers: Kerdriel. Eerste publicatie Oxford University Press (1963).

Foto©Showdown Cerrone (I’ll fight that pussy) Conor

LinkedIn
YouTube